Skip to main content
تحقیقات نشان می‌دهد فرزندان طلاق نسبت به دیگران بیشتر در معرض فقر، شکست تحصیلی، فعالیت جنسی زودهنگام و پرخطر، ازدواج زودهنگام، زایمان غیر زناشویی، اختلافات زناشویی و در نتیجه طلاق هستند. مشکلات عاطفی مربوط به طلاق شاید در ماه‌ها و حتی سال‌های نخست چندان چشمگیر نباشد، اما در دوران بزرگسالی بیشتر خود را نشان می‌دهد.

تأثیرات مخرب طلاق بر کودکان

1. احساس ناامنی و هراس از آیند
2. ترس از ترک شدن
3. احساس گناه
4. ناتوانی و نا امیدی
5. بلاتکلیفی
6. اندوه از اصلی ترین تاثیرات طلاق بر کودکان
7. اضطراب
8. خشم
9. افسردگی

طلاق - خانواده . فرزند

جنبه مثبت طلاق

۱/ خوشحالی والدین در جدایی می‌تواند باعث خوشحالی کودک شود

کودک دیگر مجبور نیست فضای متشنجی را در خانه تجربه کند زیرا والدین دیگر مشاجره نخواهند کرد. از آنجا که دیگر با مشاجره روبرو نمی‌شوند، آن‌ها با ذهنیت بهتری از مدرسه یا دانشگاه به خانه برمی‌گردند.


۲/ کودک زمان با کیفیت تری را با والدینش می‌گذراند

اگر کودک بتواند به صورت آزادانه با هردو والد خود در ارتباط باشد می‌تواند زمان بهتر و با کیفیت‌تری را با آن‌ها داشته باشد. روابط و صحبت کردن او با والدین به مشاجره تبدیل نمی‌شود و او می‌تواند آزادانه با آن‌ها صحبت کند و حرف دلش را بزند.


۳/ کودکان ممکن است اشتباهات والدینشان را تکرار نکنند


کودکی که والدینش طلاق گرفته‌اند بهترین درس زندگی را در زمینه مدیریت روابط دریافت می‌کنند. مطالعات در مورد اثرات مثبت طلاق نشان می‌دهد که کودکان طلاق در هنگام مواجه با مشاجرهای عاطفی در روابطشان صبوری بیشتری دارند و عاقلانه‌تر رفتار می‌کنند و روابط خود را به خوبی مدیریت می‌کنند


راهکار های کنار آمدن کودکان با طلاق والدین


• والدین با آرامش با یکدیگر برخورد کنند
• بچه‌ها را واسطه نکنید
• روابط سالم را حفظ کنید
• به رفتار نوجوانان با دقت توجه کنید
• روی توانمندی‌های فرزندان خود کار کنید
• به فرزندتان احساس امنیت بدهید
• از متخصصان کمک بگیرید


چطور کودکان را از تصمیم طلاق با خبر کنیم؟


 هرچند کودکان از اختلافات والدین با خبر هستند اما اعلام صریح این موضوع که والدین قصد دارند از یکدیگر جدا شوند یکی از سخت‌ترین کارهایی است که قرار است انجام دهند، ممکن است کودکان از شنیدن این موضوع شوکه شوند و والدین باید دقت زیادی در این مرحله از کار داشته باشند و زمانی را انتخاب کنند که هر دو نفر آنها حضور داشته باشند و کودکان هم فرصت کافی برای رو به رو شدن با این خبر را داشته باشند، یک روز تعطیل که والدین و باقی خانواده در خانه باشند زمان مناسبی برای چنین کاری است.


 کودکان در هر سنی که باشند حق دارند بدانند والدینشان به چه دلیل نمی‌خواهند با هم زندگی کنند، البته با کودکان با زبان خودشان صحبت کنید.


 مهم‌ترین کاری که والدین می‌توانند در این لحظات برای آنها بکنند، این است که بدانند هر دو نفر آن ها را فرزندشان را دوست دارند و برای برنامه‌ های مربوط به آن ها با هم همکاری خواهند کرد و هر وقت که بخواهند می‌توانند هر کدام از شما را ببینند.


عواملی که واکنش کودک نسبت به طلاق را تعیین می‌کند


1) جنسیت


طلاق به طور مساوی بر پسران و دختران تأثیر می‌گذارد، اما به عنوان مثال، افسردگی ناشی از طلاق در پسران بیشتر از دختران است و از طرف دیگر، دختران تمایل بیشتری به بروز مشکلات شدید رفتاری دارند.

2) سن


سن کودک نقش مهمی در نحوه واکنش وی به جدایی والدین خود دارد:

• کودک نوپا


یک کودک نوپا عدم حضور یکی از والدین را درک می‌کند و می‌داند که یکی از والدین دیگر بخشی از زندگی او نیست، اما دلیل آن را نمی‌فهمد. کودکان نوپا در هنگام از دست دادن والدین احساس عصبی بودن، ناراحتی و گریه مداوم را تجربه می‌کنند یا عدم حضور والدین می‌تواند برای آن‌ها گیج‌کننده باشد.

• کودکان پیش دبستانی و دبستانی


کودک می‌تواند درک کند که در روابط مادر و پدرش مشکلی وجود دارد اما ممکن است مسئله طلاق را درک نکند. دانش آموزان وقتی متوجه می‌شوند که دیگر قرار نیست با هر دو والد زندگی کند، دچار اضطراب و استرس می‎شوند. ممکن است بی‌اشتها شوند و علاقه‌ای به گذراندن وقت با دوستانشان نداشته باشند.

• کودکان بین ۱۰ تا ۱۳ سال


کودکان بین ۱۰ تا ۱۳ سال طلاق را درک می‌کنند اما پذیرش این قضیه برای آن‌ها دشوار است. کودک ممکن است بارها و بارها دزکی با دیگر والد خود ملاقات داشته باشد. نمرات او به شدت پایین می‌آیند و به همه چیز بی‌علاقه است و ممکن است در برابر مسائل پیش پا افتاده واکنش شدیدی نشان دهد. کودک ممکن است خود را عامل طلاق بداند و سعی کند آن‌ها را دوباره کنار هم بیاورد.

• نوجوانان


نوجوانان و جوانان طلاق را درک می‌کنند و شناخت واضحی از دلایل آن دارند. به همین دلیل، آن‌ها به احتمال زیاد با دیدن اینکه والدینشان راهشان را جدا کرده‌اند، از نظر روحی ناراحت می‌شوند. نمرات ضعیف، کناره‌گیری از جمع‌های دوستانه و قطع رابطه با بستگان از عوارض طلاق در نوجوانان است. از دیگر عوارض می‌توان به سوءمصرف مواد مخدر و الکل اشاره کرد.

جمع‌بندی


اگر تصمیم نهایی خود را در مورد طلاق گرفته‌اید، باید آن را با آرامش و به صورت شفاف به کودک خود منتقل کنید. انتقال این پیام به صورت ناگهانی و بدون صبر و حوصله کافی، تاثیرات مخربی روی ذهن و روحیه کودکان در ادامه زندگی خواهد گذاشت.
همچنین به یاد داشته باشید که بعد از جدایی نیز باید برای کودکان خود به اندازه کافی زمان گذاشته و به آن‌ها محبت کنید.

تاثیر طلاق بر سلامت روان فرزندان

سوالات متداول

آیا تاثیر طلاق بر فرزندان پسر و دختر متفاوت است؟
تحقیقات نشان می‌دهد تاثیرات جدایی والدین از هم در هر جنسیتی تفاوت داشته و باید از آن‌ها آگاه بود.

شایع‌ترین تاثیرات طلاق در فرزندان چیست؟
احساس ناامنی و هراس نسبت به آینده، بلاتکلیفی، ترس از ترک شدن، احساس گناه و ناتوانی و ناامیدی از برجسته‌ترین مشکلاتی است که کودکان بعد از طلاق والدین تجربه می‌کنند.

طلاق والدین برای کودکان چه عوارضی دارد؟
عوارض مربوط به طلاق در بین دختران و پسران می‌تواند اضطراب، پرخاشگری، عصیان، حسادت، بدبینی نسبت به دیگران، فرار از منزل و خیلی مسائل دیگر را در برگیرد.

دیدگاه خود را ثبت کنید