متیل فنیدات Methyl phenidate در سال ۱۹۵۴ به بازار دارویی دنیا معرفی شد. این دارو در ابتدا «نوآرتیس» نام داشت، ولی از ۱۹۶۰ با رواج آن، به «ریتالین» تغییر نام داد. کاربرد اصلی این دارو مربوط به درمان کودکان بیش فعال است. این کودکان دچار مشکل عدم تمرکز هستند و نمی توانند بیش از چند ثانیه به موضوع مشخصی فکر کنند، تجویز ریتالین توسط پزشک متخصص باعث می شود تا ۷۵ درصد این کودکان قدرت فکر کردن مداوم به موضوع واحدی را در حد کودکان عادی داشته باشند. قسمت قابل توجهی از این افراد در سنین نوجوانی و حتی بزرگسالی نیز نباید قرص ها را ترک کنند چون با کنار گذاشتن دارو تمرکز فکری خود را نیز از دست می دهند. کاربرد دیگر ریتالین که کمتر مورد توجه قرار می گیرد، در افراد مسنی است که به علت کهولت سن، قسمت عمده ای از شبانه روز را در خواب به سر می برند، آنان با مصرف این دارو در ابتدای روز هوشیاری خود را حفظ می کنند. غیر از این دو کاربرد اصلی، پزشکان متخصص اعصاب و روان، ریتالین را به صورت محدود برای بیمارانی که دچار خواب آلودگی شدید باشند، تجویز می کنند.
قرص ریتالین خواصی شبیه آمفتامین دارد و به روش های مختلفی مانند خوردن قرص، استنشاق پودر آن یا تزریق مایع آن استفاده می شود، درحای که گفته می شود تزریق ریتالین مایع، عوارض شدیدی مثل تزریق کوکائین دارد و متأسفانه دانشجویان به دلیل اثربخشی آن در درمان خواب آلودگی هنگام درس خواندن یا مهمانی های شبانه، به جای مصرف قهوه و چای از این قرص ها مصرف می کنند تا به شکل غیر معمولی تمرکز خود را در مدت طولانی حفظ کنند.
پزشکان معتقدند، این قرص ها همانطور که می توانند فعالیت مغز را افزایش دهند، می توانند تغییراتی هم در شخصیت فرد به وجود آورند و حتی مشکلات برگشت ناپذیری را در مغز ایجاد و روند پیر شدن مغز را تسریع کنند. دانشمندان پیشنهاد می کنند که افراد به جای استفاده از ریتالین، به ورزش رو آورند که تأثیرهای مطلوب و بدون عوارض دارد، یا به مقدار کافی ماهی یا روغن ماهی که سرشار از چربی امگا ۳ است و برای تقویت حافظه مفید است، مصرف کنند.
شایع ترین عوارض مصرف خودسرانه ی ریتالین
- عصبی شدن و بی خوابی
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس سرگیجه و سردرد
- تغییرات ضربان قلب و فشار خون
- بیماری پوستی منتشر
- دردهای شکمی، کاهش وزن و مشکلات معده
- مصرف دائمی و اعتیاد (وابستگی)
- بروز حالت های روان پریشی
با توجه به توانایی ریتالین در ایجاد و افزایش تمرکز و سرخوشی ناشی از مصرف آن که در کوتاه مدت تا حد زیادی کارایی فرد را افزایش می دهد، احتمال سوء مصرف آن بسیار زیاد است. با توجه به اینکه ریتالین بهترین دارو برای کودکان مبتلا به بیش فعالی می باشد و در درمان برخی از آسیب های شدید مغزی هم داروی مناسبی محسوب می شود، از این رو استفاده از آن گریز ناپذیر است. به همین دلیل برای جلوگیری از سوء مصرف آن، لازم است آئین نامه های قوی و مبنی بر استفاده از متیل فنیدیت در یک دوره درمانی مشخص وجود داشته باشد و فروش آن تحت نظارت مستقیم صورت گیرد. همچنین والدین بر زمان و میزان مصرف دارو توسط کودکان نظارت داشته باشند و از جا به جایی دارو توسط کودکان جلوگیری شود. باید به دانشجویان و دانش آموزان به عنوان بیشترین قشر در معرض خطر سوء مصرف ریتالین، اطلاعات کاملی در مورد عوارض مصرف آن داده شود. همچنین به مسأله سوء استفاده از آن در میان معتادان توجه و نظارت بیشتری گردد. با توجه به اینکه این دارو بهترین پاسخ درمانی را در کودکان مبتلا به بیش فعالی ایجاد می کند، جلوگیری از سوء مصرف آن نیاز به مسئولیت پذیری تمام کادر درمانی، خانواده و جامعه دارد.
نوروفیدبک چیست؟
یکی از برترین روشهای درمان بیش فعالی، عدم تمرکز و افزایش توان ذهن و به دست آوردن حافظهای قوی که در نهایت موجب افزایش یادگیری می شود استفاده از خدمات نوروفیدبک است.
در مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه با استفاده از برترین خدمات و نوین ترین ابزارهابه وسیله ی آخرین متدهای علم پزشکی شما را در بالا بردن سطح عملکرد ذهن تان یاری میکنیم.
با ما تماس بگیرید
Don’t translate on double-click
Don’t show floating button