اولین قدم و شاید مهمترین آن برای داشتن زندگی بهتر، داشتن آرامش روان است. هرچقدر از آرامش ذهنی بیشتری برخوردار باشیم، به همان نسبت نیز میزان خلاقیت، مهارت و تواناییهای ما در زمینههای مختلف شکوفاتر میشود.
همه ما به دنبال این هستیم که کیفیت زندگیمان را بالا برده و با آرامش و شادی بیشتر، زندگی کنیم. برای این منظور راههای مختلفی را امتحان میکنیم. این که چقدرموفق میشویم یا نه، بماند، اما به غیر از امتحان کردن راههای مختلف، گاهی فقط توجه به بعضی نکتههای ریز و مهم کافی است تا کیفیت زندگیمان را تغییر دهیم. اینجا و امروز قرار است همین نکتهها را مرور کنیم؛۴۰ نکته کلیدی که عمل کردن به آنها کیفیت زندگی را به لحاظ جسمی و روانی ارتقاء میدهد.
- خودتان را به حرکت کردن تشویق کنید
گاهی سخت است که بخواهید از جایتان بلند شوید و حرکتی انجام دهید، اما اگر بخواهید، میتوانید. اولین قدم برای این منظور، نوشتن اهدافتان است. در تهیه این فهرست واقعبین باشید و تلاش کنید واقعا مرحله به مرحله و قدم به قدم پیش بروید. اگر موضوع شغلی است، از کارهای کوچک شروع کنید تا به نتایج بزرگ برسید
- به فهرستتان وفادار باشید
اگر فهرستی از کارهایی را که باید تا آخر روز، هفته یا ماه انجام دهید، آماده کردهاید، حتما به آن فهرست وفادار بمانید. به تعویق انداختن کارها یکی از دلایل ایجاد استرس و اضطراب و از دست رفتن آرامش است؛ حتی اگر آن کار، خریدن یک بسته آدامس از بقالی سر کوچه باشد!
- جعبهها را خالی کنید
پاکسازی، یکی دیگر از راهکارهای شروع دوباره است. رایانه، تبلت، تلفن همراهتان را از پیغامهای غیرضروری و ایمیلها و پیغامهایی که برای شما یادآور خاطرات ناخوشایند است، پاکسازی کنید. چسبیدن به گذشته، مانع از رسیدن به آینده است. در این راستا، اتاق کار، اتاق شخصیتان در منزل و هرجایی که خاطرات گذشته در آن پنهان شده را پاکسازی کنید.
- با خودتان رو راست باشید
به هر کسی دروغ بگویید، نمیتوانید به خودتان دروغ بگویید. به این دلیل که دستتان برای خودتان رو می شود. هرچه تعداد پنهانکاریهایتان از خودتان بیشتر باشد و به قول روانشناسان، مسایلی که زیر فرش زدهاید، بیشتر باشد، ذهن ناآرامتری خواهید داشت. پس اول از همه با خودتان روراست باشید و داشتهها و نداشتههایتان را بسنجید.
- ذهنتان را پاک کنید
خیلی سخت است که از گذشته دست بکشید و به آینده فکر کنید، درحالی که حالتان خوب نیست و نمیخواهید یا نمیتوانید گذشته را فراموش کنید. برای این منظور از روانپزشک یا روانشناس کمک بگیرید. آنها به شما کمک میکنند ذهن و جسمتان را بازسازی کنید.
- اعتماد به نفستان را بازیابید
بله! میدانم! خیلی سخت است که بتوانید به سرعت تکههای روان زخمخوردهتان را ترمیم کنید و از نو شروع کنید، اما با کمک درمانگر حتما میتوانید به حال خوب سابق بازگردید.
- زمانبندی کنید
یکی از راهکارهای تغییر شرایط زندگی، تقسیمبندی زمانی و نظم داشتن است. بنابراین از همین امروز و در اندازه کم برای کارهای ساده، برنامهریزی کنید. به تدریج نظم در زندگی شما نهادینه خواهد شد.
- درست استفاده کنید
فضای مجازی، خوب و بدیهای خودش را دارد که به آنها کاری نداریم. فقط یک توصیه ساده: برای فضای مجازی به اندازه ارزش آن وقت بگذارید؛ به همان اندازه که احساس میکنید میتواند کیفیت زندگی شما را ارتقاء بدهد. بیش از این مقدار، باید از آن فاصله بگیرید.
- مطالعه را شروع کنید
اگر تا به حال یک خط کتاب هم نخواندهاید، هیچ وقت برای شروع دیر نیست. برای این کار به نزدیکترین کتابفروشی محلهتان سر بزنید. از خود کتابفروش برای خرید کتاب کمک بگیرید. توضیح بدهید که این اولین کتابی است که قرار است بخوانید. او شما را راهنمایی خواهد کرد.
- رازدار باشید
اگر تا همین حالا، کوچکترین تا بزرگترین مسائل خصوصیتان را به قول خودتان، دوستان نزدیک میدانستند، از حالا به بعد رازداری کنید. مسائل را حتی به خصوصیترین دوستتان هم نگویید. وقتی کسی نمیتواند مشکلی از مشکلات شما کم کند، چرا باید برای شما دلسوزی کند؟ مطمئن باشید دلسوزی دیگران فقط حال شما را بدتر میکند.علاوه براین که در بسیاری موارد، راهکارهای نادرست در این میان ارائه میشود که مسیر شما را بیش از آنچه که هست، منحرف میکند.
- کار را در دفتر جا بگذارید
اضافهکاری به بالا بردن کیفیت زندگی کمک میکند. این عقیده درست است. البته تاحدی که به استراحت و آرامش شما لطمه نزند. بنابراین سعی کنید حتی اگر قرار است کاری را برای اضافه کاری انجام دهید، آن را در محل کار تمام کنید و به خانه برگردید. خانه فقط برای استراحت و آرامش است و نباید کار با آن مخلوط شود
- خاموش کنید
وقتی از محل کار به خانه برمیگردید، سعی کنید راه ارتباطی با محل کار را به حداقل برسانید. برای مثال، اگر دو خط تلفن همراه دارید که یکی خصوصی ودیگری عمومی است، حتما تلفن همراه عمومیتان را خاموش کنید. این فاصله گرفتن از دنیای بیرون بهویژه محیط کار به آرامشتان کمک میکند. هرچه با رسیدن به منزل از محیط بیرون بیشتر فاصله بگیرید، آرامش بیشتری ذخیره خواهید کرد.
- برای تفریح برنامه بریزید
درست مثل زمانی که برای انجام کارهایتان برنامهریزی میکنید، برای تفریح هم برنامه منظم داشته باشید. نیاز به صرف هزینه زیاد نیست. پیکنیک بیرون از شهر، قدم زدن در پارک و بازی با فرزندتان، تماشای فیلم در خانه، مطالعه کتاب، یک ساعت پیادهروی و هر کار مورد علاقه دیگر، میتواند تفریح خوبی برای شما باشد.
- خانواده باشید
منظور این نیست که تمام ساعتهای روز یا پایان هفته را همراه خانواده بگذرانید.مقصود این است که برای وقت گذاشتن با خانواده هم برنامهریزی کنید. بخشی را به خودتان، بخشی را به بودن در کنار خانواده و بخشی را هم به تفریح و همراهی با دوستان اختصاص دهید. مطمئن باشید تفریح با خانواده لذت خاص خودش را دارد.
- اتاقتان را تمیز کنید
فرقی ندارد اتاق کار یا اتاق شخصیتان در خانه باشد؛ هر دوی آنها باید تمیز و منظم باشند. یکی از راهکارهای رسیدن به نظم و آرامش، تمیز نگهداشتن مکانی است که در آن زندگی میکنید.حتما به پوشهها، قفسهها و روی میزکارتان نظم بدهید.
- ظاهرتان را تغییر دهید
منظور این نیست که هر روز به دنبال پوشیدن یک رنگ لباس باشید. سعی کنید هر از گاهی تغییری در وضعیت چهره یا تغییری در مدل موهای خود ایجاد کنید. در انتخاب لباس هم دقت کنید. تنوع رنگ و مدل را درنظر بگیرید. برای مثال، اگر ماه قبل مانتوی آبی خریدهاید، این ماه، مانتوی سفید بخرید. به این ترتیب تنوعی در لباس پوشیدنتان ایجاد خواهد شد. تنوع و تغییرات کوچک یکی از راهکارهای کسب آرامش است.
- کمدتان را جارو کنید
حتما نباید سر سال برسد و برای خانه تکانی عید به جان خانه بیفتید! با تغییر فصل به راحتی میتوانید لباسهایی را که دیگر لازم ندارید دور بیندازید. نگه داشتن لباسهای کهنه، مثل نگه داشتن خاطرات کهنه آزاردهنده است.
- یک گلدان بیاورید
میدانید چرا وقتی به طبیعت پا میگذارید، احساس آرامش بیشتری دارید؟ به این دلیل که به اصل انسانی که زندگی با طبیعت است، نزدیک شدهاید. برای این که چنین حس خوشایندی همیشه همراهتان باشد، گلدان گل کوچکی را در اتاق یا دفتر کارتان بگذارید. حتما تغییر را احساس خواهید کرد. علاوه براین که مراقبت از این گل، حس مسئولیتپذیری را هم در شما تقویت خواهد کرد.
- تلویزیون را خاموش کنید
تماشا کردن برنامه مورد علاقهتان، اتفاق بدی نیست. اتفاقا دنبال کردن برنامه یا سریال خاصی، بسیار هم خوب است، اما اگر تلویزیون جایگزین همه سرگرمیها، تفریحها و دورهمیتان شود، خوب نیست. سعی کنید بیشتر مواقع تلویزیون را خاموش کنید تا به برنامههایتان برسید.
- ۲۰ دقیقه بدون فکر
هر روز ۲۰ دقیقه به خودتان اختصاص بدهید.در این مدت در اتاقی دور از سر و صدا بنشینید. سعی کنید موسیقی مورد علاقهتان را گوش کرده و یا چشمهایتان را ببندید و به چیزی که دوست دارید، فکر کنید. به این ترتیب ذهنتان را از همه فشارهای روانی دور میکنید.
- در آشپزی مخترع باشید
همیشه که نباید سوپ، سوپ جو و ورمیشل و… باشد. سوپ خودتان را بپزید! همیشه که قرار نیست قورمه سبزی با گوشت گوسفند باشد؛ قرمه سبزی خودتان را اختراع کنید! و همیشه قرار نیست سالاد با کاهو یا گوجه و خیار درست شود؛ شما مخترع سالاد خاصی باشید که ویژه خودتان است. این تجربهها علاوه بر تحریک حس خلاقیتتان، میتواند به شادی بیشتر و آرامشتان کمک کند.
- خیالپردازی کنید
نترسید! قرار نیست شما را به زندگی در خواب و خیال تشویق کنیم. خیالپردازی بخشی از ویژگیهای ذهن کودکانه است که وقتی بزرگ میشویم، آن را فراموش میکنیم. باید دوباره خیالپردازیتان را تقویت کنید. از خیالپردازیهای کوچک و عملی شروع کنید. برای مثال، امروز میخواهید برای اتاقتان گلدان بخرید. در ذهنتان به شکل گلدان، رنگ آن، اندازه، جنس گلدان و این که آن را کجای اتاق بگذارید، فکر کنید. سعی کنید به دنبال همان گلدانی بروید که درذهنتان ترسیم کردهاید و آن را دوست دارید. از این خیالپردازی کوچک و عملی شروع کنید تا برای اتفاقات مهمتر زندگی بتوانید همین کار را تکرار کنید و به آرزوهایتان برسید.
- رژیم غذاییتان را تازه کنید
یکی دیگر از گامهای تغییر کیفیت زندگی، تغییر عادتهای بد غذایی به عادتهای خوب است. در مسیر تغییر قرار دارید، بنابراین سعی کنید در خورد و خوراکتان هم بازنگری کنید. رژیم غذایی سالم، خودبه خود سلامت و نشاط جسم و روان را به دنبال دارد.
- ورزش را زنده کنید
اصلا نیازی به صرف هزینه نیست و یا این که از فردا عزا بگیرید که کدام باشگاه، چه ورزشی و چه ساعتی و با چه هزینهای را انتخاب کنم. سادهترین ورزش را شروع کنید. طناب زدن، انجام حرکات کششی، آرامشبخش و پیادهروی بهترین و سادهترین ورزشها هستند.
- بازنگری دوستانه
دوست یکی از موهبتهای خداوند است. هرچه که تعداد دوستان واقعیمان بیشتر باشند، دلمان بیشتر قرص میشود که علاوه بر خانواده افراد دیگری هم هستند که بتوانند در غم و شادی همراهمان باشند، اما هر از گاهی نیاز است تا نگاهی دوباره به فهرست دوستانمان داشته باشیم. آنها را غربال کنیم. دوستان واقعی را نگه داشته و دوستنماها را دور بریزیم.
- از اشتباه نترسید
همه آنهایی که روزی به افرادی موفق تبدیل میشوند، اشتباهات بی شماری داشتهاند. تفاوت آنها با دیگران این است که اشتباهات، آنها را زمین نزده؛ بلکه به پلهای برای پیشرفتشان تبدیل شده است. بنابراین از خطا و اشتباه نترسید.
- به خودتان هدیه بدهید
خرید درصورتی که ضرری به برنامه اقتصادیتان نزند، همیشه لذتبخش است. بنابراین فراموش نکنید که باید به خودتان جایزه و هدیه بدهید. این هدیه از یک سنجاقسر یا جوراب تا هدیههای بزرگتر را شامل میشود. شادی و لذت ناشی از داشتن چیزی تازه، همیشه عالی است.
- قانونشکنی کنید
گاهی بد نیست شیطنتتان گل کند و کارهای عجیب انجام دهید. برای مثال، به جای این که از مسیر همیشگی سر کار بروید، مسیرتان را عوض کنید. به جای این که همیشه با لباس رسمی سر کار بروید، لباس اسپرت مناسب با محل کارتان بپوشید. روز تعطیل، به جای اینکه صبحانه همیشگی را بخورید، تغییراتی در صبحانه انجام دهید. همین تغییرات کوچک به شادیتان کمک میکند.
- هدیه بدهید
بعضی افراد از هدیه دادن بیش از هدیه گرفتن شاد میشوند. اگر شما هم این طوری هستید، عالی است. یکی از راهکارهای کسب آرامش و شادی، شاد کردن دیگران است، اما اگر اهل هدیه دادن بهویژه بدون بهانه نیستید، روندتان را تغییر دهید. هدیه میتواند یک شاخه گل، یک بلیت سینما، یک کتاب، گلسری زیبا، کلاه، دستکش و هزار و یک چیز بزرگ و کوچک باشد. این بار وقتی به خانه برمیگردید، سر راه یک دسته گل برای همسرتان بخرید. برق شادی چشمان او حتما شما را شاد خواهد کرد.
- تجربه کنید
اگر با دوستانتان قرار کافیشاپ یا رستوران دارید یا اگر خودتان اهل کافیشاپ رفتن به تنهایی هستید، فقط به یک یا دو جا متمرکز نشوید. تجربه طعمهای جدید در فضای جدید، نشاط آور است.
- پسانداز کنید
کاملا حق با شماست. با این درآمدها و خرجها، مهلت پسانداز وجود ندارد! اما سعی کنید، فقط سعی کنید هر ماه رقم حتی اندکی را کنار بگذارید. احساس این که دستتان خالی نیست و میتوانید در مواقع ضروری از گنجینهتان استفاده کنید، آرامبخش است.
اول از همه برای خودتان وقتی حقوق به حسابتان آمد یا بعد از معامله خوبی که انجام دادهاید، حسابتان پر شد؛ حتما اولین چیزی که از حقوقتان میخرید، برای خودتان باشد. نیاز نیست چیز گران قیمتی بخرید. حتی خرید یک بستنی، یک فنجان قهوه و کیک و.. . کافی است. درواقع مزد دستتان را دادهاید و این شما را شاد میکند.
- در امور خیریه شرکت کنید
مطمئن باشید بخشی از آرامش شما از کمک کردن به دیگران نشات میگیرد. بنابراین سعی کنید در حد بضاعت مالی، جسمی و روانیتان در امور خیر شرکت کنید.
- نق نزنید
اگر میتوانید برای رفع مشکل یا مشکلاتی که اطرافتان است، کاری کنید، بدون نق زدن، آستین بالا بزنید. اگر نمیتوانید اصلا به آن فکر نکنید. به این دلیل که غر و نق زدن فقط باعث تضعیف روحیه خود و اطرافیانتان میشود.
- فاصله بگیرید
افرادی که جز غر زدن و پرتاب انرژی منفی به سوی شما کاری از دستشان برنمیآید، فاصله بگیرید. این دست افراد مثل زنجیری به روانتان قفل میشوند و نمیگذارند حرکت کنید.
- اساستان را نشان بدهید
اگر از چیزی غمگین، خوشحال، عصبی، هیجانزده، مضطرب و…. شدید، حتما حستان را به شکل درست بروز بدهید. بخشی از غم، اضطراب، خشم و… نهفته در ما به این مساله بازمیگردد که احساساتمان را درست و به موقع نشان ندادهایم.
- به پزشک مراجعه کنید
این که به شکل وسواسی دائم در حال کنترل کردن شرایط تان باشید، خوب نیست، اما اگر هر از گاهی بهویژه بعد از سنی، در زمانهای مناسب به متخصص مراجعه کنید، خوب است. به این ترتیب هم خیالتان راحت میشود و هم در صورت بروز مشکلی، هرچه سریعتر میتوان برای رفع مشکل اقدام کرد.
- به حرف دیگران اهمیت ندهید
ما یک بار به دنیا میآییم و یک بار برای همیشه از این دنیا میرویم. بنابراین باید در فاصله بین تولد و مرگ به آنچه دلمان میخواهد دست پیدا کنیم. پس، از حرف دیگران هراسی نداشته باشید و برای رسیدن به آرزوهایتان تلاش کنید.
- تنها باشید
هر کسی نیاز به خلوت دارد. علاوه براین که ۲۰ دقیقه در روز را به شکلی که اشاره شد، در آرامش و تنهایی سپری میکنید، باید روزهایی در هفته برای خرید، گردش، سینما و تئاتر رفتن و… به تنهایی اقدام کنید. بخشی از آرامش شما، بسته به خلوتی است که با خودتان میکنید.
با رعایت این نکات ساده آرامش پیدا می کنید!
مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه
نوروفیدبک آگاهانه
منبع : الو دکتر