بی حوصلگی هر ازگاهی به سرغ همه ما میآید اما برای برخی این بی حوصلگی به صبح شنبه یا عصر جمعه محدود میشود و گریبان برخی دیگر را در ساعتها و روزهای طولانی رها نمیکند و تبدیل میشود به قاتل تک تک ثانیههایی که از دست میروند و بازگشتی برایشان نیست. این بیحوصلگی کارایی فرد را مختل کرده و نشاط و سرزندگی را از وی دور میکند و اینجاست که باید به ودنبال راهکارهایی برای درمان بی حوصلگی خود باشیم تا به دام افسردگی نیفتیم.
علت بی حوصلگی چیست؟
علت بی حوصلگی میتواند به زندگی یکنواخت، تغذیه و خواب نامناسب، استرس، افسردگی، روابط اجتماعی نامطلوب، عدم فعالیت بدنی و یا نگرش منفی ما به زندگی بازگردد. گاهی بیحوصلگی به خاطر نداشتن انگیزه و گاهی هم ناشی از سرکوب و عقب راندن تمایلات و علایق است که منجر به بیهدفی میشود. مشکل بیحوصلگی فقط ویژه افراد مجرد نیست و فکر نکنید اگر متاهل باشید بیحوصلگی در خانهتان را نمیزند. همچنین برخلاف باور عمومی، مردها بیش از خانمها در معرض خطر ابتلا به بی حوصلگی قرار دارند.
برخی از علل بیحوصلگی قابل رفع هستند، ریشه برخی به خود ما باز میگردند و با برخی دیگر باید کنار بیاییم و به دنبال راهکارهایی باشیم که روحیه ما را بهبود ببخشد. اگر این مشکل به موقع برطرف نشود، میتواند به مساله مزمنی تبدیل شده و بعد از مدتی فرد را وارد فاز افسردگی کند. بنابراین اگر احساس بیحوصلگی سراپای وجودتان را گرفته، دست بجنبانید تا تبدیل به افسردگی نشود.
راهکارهایی برای درمان بی حوصلگی
۱٫ ورزش کنید
ورزش کردن هم به سلامت جسم شما و هم به سلامت روانتان کمک شایانی میکند. ورزش موجب ترشح هورمونهای شادیآور در بدن میشود و شما را از کسالت و بیحوصلگی دور میکند. حتی از یک فرصت اندک نیز استفاده کنید و خود را از یک نرمش ساده، پیادهروی کوتاه یا دویدن مختصر محروم نکنید.
۲٫ نگرش خود را تغییر دهید
به یاد داشته باشید که هیچ چیز کسالت بار نیست بلکه این ذهن بی حوصله شماست که همه چیز را کسل کننده میبینید. افکار خود را تغییر دهید تا احساسات شما نیز تغییر یابند. برای این کار میتوانید بنشینید و اتفاقهای خوب زندگیتان را هرچند کوچک فهرست کنید و بنویسید. بعد از آن، ویژگیها و صفات مثبت خودتان را (در هر زمینهای) یادداشت کنید و جملات و واژههای خوب در مورد خودتان و زندگی به کار ببرید. دید خود به مسایل را تغییر دهید و نگاه مثبت و خوش بینانه را در خود تقویت کنید.
۳٫ خواب مناسب داشته باشید
دانشمندان بین دیر خوابیدن و بی حوصلگی روابط محکمی یافتهاند. سعی کنید شبها زود بخوابید و البته خواب کافی داشته باشید. ساعات اولیه خواب شبانه تاثیر بسزایی در آرام کردن و ترمیم اعصاب خسته و سرحال کردن بدن دارد. اگر دچار بیخوابی هستید برای درمان بیحوصلگی خود ابتدا به درمان بی خوابی خود بپردازید.
۴٫ گریه کنید
اصطلاح مرد که گریه نمیکند را فراموش کنید. مرد و زن ندارد؛ احساساتتان را در قلبتان نگه ندارید. این احساسات ناخوشایند اول حال و حوصلهتان را میبرند، بعد به تدریج میتوانند زمینه بروز اختلالهای جسمی و روانی شوند. اگر غمگین هستید و احساس میکنید باید گریه کنید، پس گریه کنید و بعد از آن احساس بهتری خواهید داشت.
۵٫ حرف بزنید
با دیگران در مورد دلخوریها، شک و تردیدها و هر حس ناخوشایندی که دارید، صحبت کنید تا در کمترین زمان ممکن برطرف شود.
۶٫ تغییر کنید یا تغییر ایجاد کنید
آب نیز اگر یک جا بماند مرداب میشود. بنابراین هرازگاهی در زندگیتان تغییر محسوسی ایجاد کنید. این تغییر حال و هوایتان را تغییر داده و باعث میشود دچار حس ناخوشایند نشوید. برای درمان بی حوصلگی سعی کنید هر از چند گاهی در زندگی خود تغییراتی چه بزرگ چه کوچک ایجاد کنید.
۷٫ به ذهنتان مرخصی بدهید
برای مدت کوتاهی هم که شده بین خودتان و مشکلات فاصله بیندازید. به ذهنتان مرخصی دهید وبه یک مسافرت ذهنی بروید.
۸٫ سفر کنید یا به دامن طبیعت بروید
مسافرت یا حتی یک گردش کوتاه میتواند از آدمی بیحوصله یک آدم شاد و پرنشاط بسازد. سپردن خود به دامن طبیعت همراه با فعالیت بدنی سبک و نرم، بسیار به درمان بی حوصلگی شما کمک میکند.
۹٫ زمانی را صرف علاقمندیهای خود کنید
برای علایق خود وقت بیشتری صرف کنید و با اینکار احساس آرامش و شادى به شما دست خواهد داد.
۱۰٫ روابط اجتماعی داشته باشید
سعی کنید روابط خود را با کسانی که به شما انرژی منفی داده و موجب بیحوصلگی شما میشوند کاهش دهید و به جای آن با افرادی وقت بگذرانید که روحیه شما را بالا میبرند. اینکه در انزوا بنشینید، فرصت خوبی برای کسالت هست که به شما نزدیکتر شود. با دوستانتان تماس بگیرید و احوالات آنها را جویا شوید. شاید با این کار به درمان بی حوصلگی آنها نیز کمک کنید.
۱۱٫ فعال باشید
بی کاری و فقدان فعالیت یک عامل مهم در ایجاد بیحوصلگی است. دست به کارشوید با نشستن و به نقطهای خیره شدن چیزی عوض نمیشود. برخیزید و به کاری مشغول شوید.
۱۲٫ هدف زندگی خود را بیابید
به زندگی خود معنا بخشید. حس پوچی و این باور که زندگی، شغل و فعالیتهای شما بی معنی است میتواند شما را تا مرز افسردگی پیش برد. شما نباید زندگی خود را یک دایره بی پایان و بی هدف بدانید.
۱۳٫ کنجکاو باشید
هر روز یک چیز جدید یاد بگیرید و به علم خود بیفزایید. نسبت به پیرامون خون بیتفاوت نباشید و حس کنجکاوی خود را بر انگیزید.
۱۴٫ خیالپردازی کنید
خیالپردازی بیش از حد سبب دور افتادن شما از واقعیتها و حقایق می گردد اما از تخیل خود میتوانید در رفع و درمان بی حوصلگی کمک بگیرید. خیال پردازی کنید و حداقل در خیال به آرزوهای خود دست یابید. این به شما انرژی مثبت میدهد.
۱۵٫ برای رهایی از روزمرگی تنوع ایجاد کنید
تکرار فعالیتهای روزمره یا از روی عادت بسیار خسته کننده است. تنوع ایجاد کنید. مثلا هر روز برای صبحانه چای شیرین نخورید، یک روز هم قهوه یا شیر بخورید. با تغییر دکوراسیون خانه نیز سرحالتر خواهید شد.
۱۶٫ مراقب سلامت جسم خود باشید
گاهی عوامل فیزیولوژیک نیز در ایجاد احساس کسالت موثر هستند به وضعیت جسمی خود اهمیت داده و با پزشک مشورت نمایید تا مطمئن شوید بیحوصلگی شما علت جسمانی مانند کمبود آهن نداشته باشد.
۱۷٫ رژیم غذایی مناسب داشته باشید
برای رژیم غذایی سالم و سرشار از انرژی باید از سبزیجات، میوهجات و پروتیین بدون چربی استفاده کنید و از مصرف قهوه و کافیین زیاد خودداری کنید.
۱۸٫ به خودتان برسید
از خودتان غفلت نکنید و به خودتان برسید. به آرایشگاه بروید، لباسهای متنوع بپوشید و سعی کنید کمی در خود با طرز لباس پوشیدن یا مدل مو تفاوت ایجاد کنید.
۱۹٫ خرید کنید
اگر کمی پول در جیب خود دارید، به نزدیکترین فروشگاه بروید و برای درمان بی حوصلگی خود کمی خرید کنید. تاثیر خرید کردن را بر روی روحیهتان بسیار زودتر از آنی که فکرش را بکنید، خواهد دید.
۲۰٫ عادتهای بدتان را کنار بگذارید
مصرف مواد مخدر به هیچ وجه راهی برای درمان بی حوصلگی نیست. عادتهای بدی چون سیگار کشیدن، استفاده از مواد الکلی، مصرف غذاهای فراوری شده، مصرف نوشابههای گازدار و … علاوه بر اینکه برای سلامتی شما مضر هستند باعث اختلال در خلقیات شما نیز میشوند.
۲۱٫ دارو نخورید
برای درمان بی حوصلگی بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید.
۲۲٫ با روانشناس و مشاور مشورت کنید
اگر با وجود تلاشهایی که برای درمان بی حوصلگی تان انجام دادهاید، حس کردید نمی توانید مشکل را برطرف کنید از روانشناس کمک بگیرید.
و در نهایت؛ سعی کنید آدمها و کارهایی که آرامش فکری و روحی شما را میگیرند را از زندگیتان دور کنید. در عوض برای درمان بی حوصلگی سعی کنید به خود آرامش دهید. برای رسیدن به آرامش راز و نیاز با خدا، توسل و توکل بهترین کلید است، بعد بنشینید و برای زندگی اهداف روشن و زیبا و واقعی ترسیم کنید. هدفهایی که با مرور آنها احساس آرامش کنید. در یک هوای آزاد و تمیز ورزش کنید و نفس عمیق بکشید و به چیزهای خوب فکر کنید.
یکی از برترین روشهای درمان بیش فعالی، عدم تمرکز و افزایش توان ذهن و به دست آوردن حافظهای قوی که در نهایت موجب افزایش یادگیری می شود استفاده از خدمات نوروفیدبک است.
در مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه با استفاده از برترین خدمات و نوین ترین ابزارهابه وسیله ی آخرین متدهای علم پزشکی شما در بالا بردن سطح عملکرد ذهن تان یاری میکنیم.
با ما تماس بگیرید
نوروفیدبک آگاهانه
مرکز مشاوره و آموزش آگاهانه
نوروفیدبک
نوروفیدبک آگاهانه
درمان بی حوصلگی با ۲۲ راهکار موثر
منبع: مجله ستاره